Piraattiporojen vaelluspaimennusleiri 8.-9.9.15

torstai 10. syyskuuta 2015


Juttuja, kuvia ja touhua olisi vaikka kuinka. Ja on ollut vaikka kuinka. Nyt on ollut kyllä viimeiset pari viikkoa niin kiireistä etten ole kerennyt koneella istumaan.

Maanantaina ystäväni tuli koiriensa kera Myrskylästä meille lomailemaan. Loman alkuun oltiin varattu kahden päivän lammaspaimennus leiri. Tiistai aamuna pakkailtiin koiria ja tavaroita autoon. K:lta lähti kaikki kolme koiraa, kaksi narttua ja uros. Omista pääsi tällä kertaa mukaan Lihkku ja Miehta. Viiden piraattiporon lauma suuntasi siis kuononsa kohti Saajomannua. 


Paikalle päästyään siirreltiin tavaroita omasta autosta leirin pitäjän Minnan autoon. Autolla oli tarkoitus viedä tavarat, vedet yms. yöpymispaikkaan, Vuoksuvaaran porokämpälle. Me koirien kera otettiin 30päinen lammaslauma paimennettaviksi ja lähdettiin suuntaamaan metsiä ja tienvartta pitkin kohti kämppää 7km verran. Lammaslauma oli tosi jähmeä alkuun ja tuntui että meidän ensikertalaiset paimenet oli aluksi vähän hukassa ja kiihdyksissä. Ensimmäisen vartin jälkeen homma alkoi kuitenkin toimia ja jokainen koira löysi paikkansa liikkuvan lauman ympäriltä. Meän paimensakista Miehta oli ainoastaan käynyt jo aiemmin paimentamassa lampaita niin kentällä kuin metsässäkin. Mukana oli myös apukoira Sora, Minnan nuori australian koolie.Lampaiden kanssa matkattiin siis metsää pitkin, kilometrin verran valtatietä missä pysäyteltiin muutamat autot jotta ne varmasti eläimet tien varrelta hoksaavat. Pysäheltiin välillä ja annettiin lampaiden syödä ja pitempi tauko pidettiin järven rannalla jotta lampaat saivat hyvän tovin märehtiäkin. Poroaidalle päästyämme illalla laitettiin lampaat poroaitaan yöpymään ja itse suunnattiin koirien kanssa vanhaan porokämppään yöpymään. Me K:n kanssa kävimä ruokkimassa ja viemässä vedet lampaille ja Minna taiteili tulen sillä aikaa mökin takkaan. Ilta istuskeltiin höpöttäen kaikenmaailman asioita takkatulen äärellä, makkaraa paistettiin tottakai sekä koirat ruokittiin. Loppujen lopuksi jokainen nukahti hyvin tyytyväisenä.


Yö nukuttiin hyvin, aamulla hetken kuvailin koiria ulkosalla. Kahvien ja aamupalan jälkeen suunnattiin hakemaan lampaat aidasta ja lähdettiin vaeltamaan kotia kohti.


Kotimatka sujuikin joutuisammin. K:n koirilla sekä Lihkkulla oli selvästi nyt syttynyt ihan uusi lamppu hommaan ja lampaiden siirto sujui koirilta paljon paremmin. Jokaisella oli taas oma paikkansa lauman ympärillä, sekä yksi tai kaksi koiraa oli hetkittäin lammaslauman edellä jarruttelemassakin ettei lambit mene liian vauhdilla. Taas pideltiin taukoja ja yksi pitempi tauko samalla rannalla. Jokatapauksessa kelloa katsottaessa kotimatka "lyheni" tunnilla verrattuna menomatkaan.


Jokaisella paimennus kerralla sitä oppii omista koirista jotain uutta. Niiden käyttäytymisestä ja kaikesta. Pää oli kyllä kotia lähtiessä taas niin täynnä uutta tietoa ja taitoa, että näitä sulatellaan vielä parin viikon verran varmasti.
Niin hienot tytsyt oli kyllä niin hienoja. Kumpiki teki töitä ihan koko ajan tosi hyvin, kyllä oli väsynyt lauma kotona.Tänään on sitten jälleen Kätkän aksareeni päivä, jonne kohta suunnataankin. Ukko pääsee viimein tulevana maanantaina paimentamaan ekaa kertaa. Jännällä ootellaan!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta tuo paimennus, täytyy joku kerta repiä aikaa jostaki ja tulla kattomaan :)

    VastaaPoista

 
Kuvat ottanut Krista Haataja. Ethän kopioi luvatta!
Ulkoasun tarjoaja Desinger blogs, muokkaukset Viivi 2017