Paimennusta ja Kemijärven RN

torstai 7. huhtikuuta 2016


Kevät puskee päälle kovaa vauhtia, tänään on jo kolmas päivä kun vettä sataa putkeen. Koirat on rapasia ja kaikki sonta kantautuu sisälle niien mukana. Porojen paimennus loppui ja paimennettavat pääsivät lomailemaan ja "kesäloman" viettoon, kun taas paimenille tuli hengähdys ja mietintä tauko ennen lammaspaimennusten alkua. Lammaspaimennus käsittää meän sakilla sitä että Ukko ja Miehta pääsevät lähes viikottain kesäkuusta kulkemaan koko kesän töissä. Meidät oli otettu taas työkoira porukkaan joten työn tekemistä eiv oi estää. Olen varannut kesälle myös kolme vaellusleiriä joten kesän hommat on aikalailla kalenterissa.


Olen kyllä kovin ylpeä molemmista paimentajista. Miehta pääsi tosiaan kuorestaan ja viimeisellä paimennus kerralla se jopa rohkeentui haukulla komentamaan poroja ja tajusi ettei jokaiseen poron katseeseen vastaamiseen tarvitsekaan mamman tukea vaan niitähän voi komentaa hitusen ihan ite. Olipa mahtavaa nähä koiran muuttuvan kun se hoksasi asian.
Ukko on ihan loistava tapaus myös, mulla vain menee oma aika oppia lukemaan sitä kun se paimentaa paljon vahvemmin ja vauhdikkaammin kuin Miehta. Ja Ukon vilkkaus takaa sen että se myös rekisteröi ihan kaiken mitä ympärilläkin tapahtuu, paljon nopeammin kuin mitä itse kerkiän näkemään. Lampaiden kuljettamisessa Ukko tekee koko ajan hirveästi töitä ja se kiertää laumaa koko ajan. Pitää ne kasassa ja pukkaa liikkeessä. Kiertäminen tulee Ukolta todella vahvasti ja se tasapainottaa laumaa koko ajan. Jarruttaminenkin sillä tulee vahvana luonnostaan kun lampaat laittaa kovempaa vaihdetta silmään, juoksee Ukkeli niiden edelle ja haukulla pysäyttää koko konkkaronkan. Harmi kun ei videoita pysty julkaisemaan, se on hienoa katsottavaa." Ja seeeeei leidit! "
Kemijärven ryhmiksessäkin pyörähdettiin Ukon kanssa viime lauantaina. Ukko käyttäytyi taas ihan omana itsenään, maltillisesti. Aluksi oli vähän hösötystä päällä ja olisi kaikki pitäny päästä katsomaan lähemmin, mutta malttoi sitten komennuksesta kuitenkin asettua. Arvostelu oli hyvin Ukkomainen, tuomari oli tiukkana hännän suhteen sekä Ukon korvien. Kävi kaksin käsin korvia hipelöimässä ja totesi ettei ne ole ihan lupat. Eihän ne olekaan. Sanoi vielä että on pakko laatumainintaa pudottaa korvien vuoksi kun ne ovat lähes lupat ja saa siis Hyvän. Tässäpä arvostelu:

" Musta vaalein merkein, keskikokoa kookkaampi. Mittasuhteiltaan pitkähkö, oikea ilmeinen pää. Lähes luppakorva, voimakas runko. Riittävä raajaluusto ja kulmaukset. Takaraajoissa ulkokierteisyyttä, hyvä karvapeite. Häntä tulisi kiertyä tiukemmin. Oikea liike ja luonne. "
Avo - H 
Matti PalojärviRN Kuvat: Roosa Siponen

2 kommenttia:

  1. Mahtavan näköstä tuo paimennushomma, Ukko on ihan elementissään!

    VastaaPoista

 
Kuvat ottanut Krista Haataja. Ethän kopioi luvatta!
Ulkoasun tarjoaja Desinger blogs, muokkaukset Viivi 2017